U sklopu konferencije održana su natjecanja u humorističnim govorima. Humoristični govori strogo su ograničeni sa trajanjem od 5 do 7 minuta. Bio sam dio sudačke komisije koja je ocjenjivala humoristične govore na engleskom jeziku po standardnom Toastmasters evaluacijskom obrascu kojim se ocjenjuje sljedeće:
1. SADRŽAJ (max 55 bodova)
Organizacija govora, informacije
Efikasnost tj. postizanje svrhe govora
Vrijednost govora
Reakcija publike
2. PRENOŠENJE (max 30 bodova)
Govor tijela
Vokalna raznolikost
Stav
3. JEZIK (max 15 bodova)
Gramatika
Verbalna raznolikost govora
Bilo je ukupno 6 natjecatelja koji su govorili o različitim smiješnim životnim situacijama poput muško ženskih odnosa, Toastmastersa, selidbi, sportu, putovanju, poslu i sl.
Svi natjecatelji koristili su efektne preokrete u svojim pričama koje su naglašavali govorom tijela i vokalnom raznolikošću što je publika nagradila pljeskom i smijehom. Na kraju je pobjedila natjecateljica Isabel koja je najbolje i najsmiješnije opisala svoj odlazak i život u SAD-u. Ona će ići dalje na finale Distrikta 95 gdje će se natjecati sa naboljim govornicima iz Njemačke, Poljske, Danske, Norveške, Švedske, Finske i Rumunjske.
Zaključno…Humor je važan dio našeg života. On nas uveseljava, oplemenjuje i ruši sve barijere te ga valja koristiti u svakom pogledu. Svatko može napraviti humorističan govor. Upravo zato, napredni priručnik za humoristične govore najpopularniji je priručnik u Toastasmasters organizaciji. I ja ga preporučam 🙂