U sklopu konferencije održana su natjecanja u temama za okruglim stolom. Improvizacijski govori strogo s ograničeni sa trajanjem od 0.45 do 2.30 minuta. Bio sam dio sudačke komisije koja je ocjenjivala teme za okruglim stolom na engleskom jeziku po standardnom Toastmasters evaluacijskom obrascu kojim se ocjenjuje sljedeće:
1. SADRŽAJ (max 55 bodova)
Organizacija govora (uvod, tijelo, završetak, glatkoća)
Efikasnost (logika, entuzijazam, postizanje svrhe govora, reakicja publike)
2. PRENOŠENJE (max 30 bodova)
Govor tijela
Vokalna raznolikost
Stav
3. JEZIK (max 15 bodova)
Gramatika
Primjerenost temi i publici
Bilo je ukupno 6 natjecanja, a pitanje je bilo za sve jednako. Svi natjecatelji koji još nisu odgovorili na pitanje trebali su biti van dvorane. Pitanje je glasilo:
What means ordinary and extraordinary for you?
Što za Vas znači prosječno i natprosječno?
Čuli smo jako zanimljive odgovore. Svaki od govornika prije nego što je krenuo odgovoriti na pitanje zastao je desetak sekundi. Desetak sekundi tišine je bilo dovoljno za pripremu spektakularnih odgovora koji su oduševljavali publiku. Odgovori su bili potkprijepljeni smiješnim životnim pričama i zvučalo je kao da su pripremljeni govori, a ne improviziranje na tek netom postavljeno pitanje.
Da bi se moglo na toj razini odgovarati na pitanja, potrebna je velika vještina. Moglo se primijetiti da su svi govornici imali već pripremljenu formu u koju su samo ubacivali assdržaj. Također su životne priče bile takve da su se mogle upotrijebiti za mnogo različitih pitanja. Svaki od govornika poslao je neku poruku. Pritom su jako obraćali pažnju na govor tijela i vokalnu raznolilkost jer je to bio značajan element pri ocijevanju.
Neki govornici su imali vrhunski govor tijela, vokalnu raznolikost i formu, nasmijali su publiku, a nedostajao im je sadržaj. Neki su imali vrhunski sadržaj, a nedostajao im je govor tijela i reakcija publike. Pobijedila je Vera, koja je imala oboje. Odličan sadržaj, govor tijela, vokalnu raznolikost i nasmijala je publika. A prije toga sudjelovala je na natjecanjima iz humorističnog govora i tema za okruglim stolom na tri jezika: češkom, njemačkom i engleskom. A za svako natjecanje je pripremila poseban govor.
Žena zmaj, sasvim zaslužena pobjeda!
Mi koji smo slušali mogli smo čuti kako se treba odgovarati na temama za okruglim stolom. Stečeno znanje sada trebamo primijeniti na sastancima u klubu.