Kompetentan govornik

Tko želi biti dobar govornik? Zapravo, pravo je pitanje: kome je potrebno biti dobar govornik? Odgovor je jednostavan: apsolutno svakome.Komunikacijska sposobnost nužna je, ne samo u radnome okruženju, nego i u svakodnevnom privatnom životu. Jasno i uvjerljivo komuniciranje misli, stavova, argumenata i osjećaja dobrodošlo je u svim prigodama i u stanju je otvoriti vam svaka vrata.

Odgovor Toastmasters Internationala na tu potrebu, prvi je i osnovni govornički priručnik Kompetentan govornik (tzv. CC–priručnik). Taj priručnik sadrži opis prvih 10 govorničkih zadataka za svakoga Toastmasters početnika. Također, donosi upute i savjete kako uspješno održati zadanih 10 govora i kako kompetentno odgovoriti na postavljene govorničke izazove. A oni su redom sljedeći:

“Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.”

~ Winston Churchill

1. Ledolomac

(4–6 min.) je govor u kojem je jedini zadatak probiti govornički led.

2. Organizirajte govor

(5–7 min.) tako da sadrži tri ključne sastavnice, uvod – razradu – zaključak, i glatke prijelaze među njima.

3. Prijeđite na stvar

(5–7 min.) jer dobar govor ima svrhu i smisao koji je govorniku jasan tako da ga i publika može ispravno primiti na znanje.

4. Kako govorite

(5–7 min.) jednako je važno kao i ono što govorite. Služite se stoga pomno odabranim i odgovarajućim riječima, rečenicama i retoričkim sredstvima.

5. Vaše tijelo govori

(5–7 min.) čak i više nego riječi koje izgovarate. Zato valja voditi računa o govoru tijela, tj. o kontaktu očima, gestama, kretnjama i sl.

6. Glasovna raznolikost

(5–7 min.) odnosno dinamične izmjene tona, ritma i glasnoće glasa izvrsno su oružje protiv monotonih i zamornih govora(ncija).

kompetentan-govornik-orig

7. Istražite svoju temu

(5–7 min.) ne oslanjajući se samo na vlastito znanje, mišljenje ili iskustvo. Svijet je prepun relevantnih podataka koji vam stoje na raspolaganju.

8. Vizualna pomagala

(5–7 min.) poput Power Point prezentacije mogu pomoći, ali i odmoći svrsi govora. Ovim ćete govorom konačno naučiti kako se njima ispravno služiti.

9. Koristite moć uvjeravanja

(5–7 min.) i navedite ljude da se priklone vašim stajalištima i idejama (onim plemenitim i etički prihvatljivim, naravno :-)).

10. Inspirirajte svoju publiku

(8–10 min.), motivirajte je, pobudite u ljudima emocije i gledajte kako se njihovi životi mijenjaju nabolje.

Kada ispunite svoj Competent Comunication priručnik, steći ćete status kompetentnoga govornika te iz središnjice Toastmasters Internationala primiti zasluženi certifikat. Čestitamo!

A tada? Tada dolazi najbolji dio: shvatit ćete da možete još više i još bolje. Uostalom, zašto ne biste bili bolji? Toastmasters International pripremio je bogatu seriju naprednih priručnika koji će vaše kompetentne komunikacijske vještine razviti do još viših razina vodeći vas do stupnja brončanog, srebrnog i zlatnog naprednog govornika. Stoga počnite odmah i neka vam je sretno!

Saznajte više o Naprednim programima Kluba Toastmastera >>.