550px-Deliver-a-Graduation-Speech-Step-02

 

 

 

 

 

 

 

Svi smo se ponekad našli u trenutku da se zapitamo koju bismo temu odabrali za svoj sljedeći govor.

Kao što nam je poznato u klubu Toastmastera biramo sami teme svojih govora, ali se pritom moramo držati smjernica  projekata u našem Competent Comunicator priručniku.

Idealno je kada temu govora možemo prilagoditi temi koju za to nalaže trenutačni projekt kojega radimo. Pr. Ako  smo na govoru broj 5 i vježbamo elemente govora tijela onda bi nam bilo prikladno da i odaberemo temu u kojoj ćemo koristiti puno opisa ili predstavljanje nekog događaja  kako bi to lakše dočarali svojim kretnjama.

Sljedeća velika prednost koju nam omogućuje sloboda u izboru teme govora je da spojimo „ ugodno s korisnim“, a pod time mislim na sljedeće.

Svi mi imamo u životu stvari koje nas zanimaju, projekte koje moramo dovršiti, obranu diplomskog rada koji nam uskoro dolazi, neku ideju koja nas je fascinirala ili promjenila naš način razmišljanja.

E pa zašto nešto od toga ne bi iskoristili kao temu našeg govora?

Zašto ne bi smo iskoristili priliku na toastmasterima da izvježbamo nešto što nas očekuje u stvarnoj situaciji. Zašto se nebi osramotili tu umjesto da se osramotimo vani?

Ako želimo pročitati neku knjigu ili izučiti neku vještinu sada imamo još jedan razlog da to učinimo. Napravimo od toga temu našeg govora te ujedno sami napredujemo u toj vještini ne samo da je proučimo i pripremimo za govor već je i podučimo drugima. A i sami znamo da ćemo nešto najbolje shvatiti tek kada to naučimo nekoga drugog. 

Ovaj način razmišljanja je ujedno i jedan pristup svemu ovome što ovdje učimo i uvelike nam može pomoći u formiranju one istinske i prave motivacije da ustrajemo i bavimo se govorništvom konstantno te uzmemo sve pogodnosti koje ova vještina pruža. A tih pogodnosti ima stvarno jako puno, čak i previše ako osoba zna gledati.